26 oct. 2011

De ziua Sf Dumitru


La multi ani tuturor FF.'. si profanilor care poarta numele Sfantului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir si facatorul de minuni, din Tesalonic. Va dorim Lumina, bucurie si liniste sporitoare de nadejdi, sanatate pe calea vietii, intelepciune in cuvant si oameni sinceri alaturi!

23 oct. 2011

Convent anual

Va informam ca sambata viitoare, 29 octombrie 6011 / 2011 va avea loc la Hotelul Intercontinental 5* din Bucuresti Conventul ordinar al Marii Loji Nationale, organizat anual.
Delegatii prezenti la Lucrari isi vor reafirma atasamentul profund fata de idealurile si principiile Francmasoneriei Universale, fata de Romania si de institutiile statului, in spiritul tolerantei, al solidaritatii si fraternitatii masonice. Prin prezenta certa a invitatilor din partea tuturor Puterilor Masonice regulare prietene din lume (inclusiv GLUDE) se vor intari toate relatiile fraterne la nivel inalt. In baza hotararilor care vor fi adoptate, acesta reuniune ceremoniala deja se anunta a fi un eveniment grandios, menit sa puna bazele unei colaborari la nivel international prin perspectiva unirii eforturilor pentru crearea unui climat de respect reciproc si de conlucrare fraterna.
Cu aceasta ocazie festiva se vor aborda o serie de probleme filosofice si administrative, se vor prezenta rapoarte anuale si mai ales se vor luat decizii cu privire la revizuirea Constitutiei si Regulamentului General in vigoare, care vor fi modificate si completate.

20 oct. 2011

Expoziţie de obiecte masonice la Lugoj sub patronajul Marii Loji Nationale

Joi, 13 octombrie 2011, la Galeria “Armi”, a avut loc vernisajul expoziţiei organizate de Muzeul de Istorie din Lugoj, în colaborare cu Muzeul Brukenthal din Sibiu şi cu Cercul Militar din Lugoj. Directorul Muzeului de Istorie, arheologul si muzeograful Răzvan Pinca, a prezentat exponate care, în proporţie de 40 la sută, nu au mai fost văzute de un sfert de mileniu. Expoziţia cuprinde obiecte ale Lojei “Sfântului Andrei, la cele trei frunze de nufăr”, din Sibiu. Această lojă, prima din Transilvania, a fost înfiinţată pe 15 mai 1767 şi a activat până în 1790, când au fost desfiinţate toate lojile din Imperiul Habsburgic.
Dr. Dan Demeter a prezentat imaginile Lugojului vechi, expuse la intrarea în expoziţie, în partea dreaptă. Cunoscutul colecţionar a arătat că există interpretări diferite în legătură cu locul în care a existat cetatea Lugojului, pe vremea stăpânirii turceşti. Dan Demeter consideră că vechea cetate a Lugojului a fost unde este acum piaţa agroalimentară „George Coşbuc” şi nu unde se află Universitatea Europeană Drăgan. În continuare, Dan Demeter a enumerat câteva clădiri din Lugoj care au însemne masonice. De pildă, hotelul “Timişul”, construit în 1926, are pe frontispiciu un corn al abundenţei, care este un vechi semn masonic. Alt exemplu: pe frontispiciul clădirii în care funcţiona, la parter, magazinul “Moto-Velo”, se află inscripţia masonică “Virtute et labore” (“Prin virtute şi prin muncă“). În încheierea intervenţiei sale, Dan Demeter i-a îndemnat pe lugojenii prezenţi să-şi cunoască mai bine oraşul, care are multe frumuseţi, unele ascunse şi care aşteaptă să fie descoperite.



15 oct. 2011

Pentru cei dintre voi care mi-ati solicitat acest lucru, va propun cateva teme de studiu pe care le voi publica cu drag in acest spatiu virtual:

1. Care sunt simbolurile gradului de Maestru Mason? Cum le interpretati?

2. Bijuteriile Maestrului Mason.

3. Uneltele Maestrului Mason.

4. Mersul Maestrului Mason.

5. Sapte ani si mai bine.

6. Tabloul lojii la gradul de Maestru Mason.

7. Camera de mijloc.

8. Ritualul deschiderii si inchiderii lucrarilor la gradul III.

9. Cele 5 puncte perfecte ale Maiestriei.

10. De ce candidatul la gradul de Maestru nu calatoreste ?

11. De ce poarta Maestrul Mason o palarie ?

12. Companionii cei rai.

13. Ignoranta, fanatismul, ambitia.

14. “Carnea paraseste oasele”.

15. « Culege ceea ce este risipit »

16. « Maestrul este regasit si apare mai luminos ca oricand » .

17. Salariul Maestrului Mason.

18. Ce cauta Maestrul Mason?

19. Secretele veritabile ale Maestrului Mason.

20. Indatoririle Maestrului Mason.

21. De la intuneric la lumina.

22. “Raspandeste Lumina”

23. Ce v-au adus initierile voastre succesive in primele 3 grade ?

24. Simbolismul mineral s vegetal in primele trei grade.

25. Francmasoneria v-a dat Lumina. Ce ati facut?

26. Munca francmasonului nu se opreste niciodata.

27. Daca intelege bine Arta, francmasonul nu va fi niciodata un ateu stupid nici un libertin necredincios.

28. Ce valori adaugati la Ritual?

29. Ordinul, Obedienta, Ritul.


Mult succes!

14 oct. 2011

Retea de socializare pentru Francmasoni

"Brother Net" este prima social network exclusiv pentru FF:. italieni, pentru a se întâlni, a schimba informaţii şi a se ajuta reciproc, dar şi pentru a găsi un loc onorabil de muncă. Fideli legământului păstrării secretului, au creat o reţea virtuală, aparent inviolabilă, care poate fi accesată numai dacă dovedeşti că eşti initiat, informează La Repubblica, citată de Agerpres.
Reţeaua de socializare a fost inspirată de Facebook sau Twitter. Chat, grupuri monotematice, fotografii, comentarii...Dar se discuta aici şi despre probleme strict masonice: întâlniri la nivel regional, schimb de documente şi sugestii pentru reflecţie, individuale sau de grup - o secţiune prezintă toate ştirile de interes masonic, preluate din mass-media internationala.
Printre secţiunile cele mai accesate se numără cea referitoare la ofertele de muncă. Utilitatea şi scopul ei sunt explicate într-un e-mail confidenţial trimis în urmă cu câteva zile, de unul dintre administratori si este vorba de anunţuri pentru cele mai diferite posturi. Pe lângă un forum şi o revistă care oferă, printre altele, şi locuri de muncă, există, de asemenea, spaţiul dedicat Lojilor, unde maeştrii venerabili pot crea şi gestiona o subsecţie dedicată lor. Fiecare secţiune are o protecţie şi limitează accesul numai la fraţii lojii şi invitaţii lor.
Scopul site-ului, lansat înainte de vară, prin e-mail, a fost explicat de U. T., 50 de ani, un Venerabil din Torino, într-un mesaj publicat în buletinul informativ al Marelui Orient al Italiei: păstrarea unor relaţii frecvente şi cu fraţii Lojilor altor Orienturi, folosind oportunitatea oferită de tehnologia comunicării.
La Repubblica precizează că în urma publicării acestui articol, din pacate reţeaua a fost dezactivată

12 oct. 2011

Am fost si suntem recunoscuti de Marea Loja a Frantei

In cautarea Adevarului, socul anuntat peiorativ s-a transformat in moment de bucurie si fervoare!
Avand in vedere unele articolele calomnioase si ridicari de embargouri imaginare venind din partea unor Obediente iregulare in cautare de prestigiu international care dau nastere disputelor interne nefondate la nivel de mass-media suntem datori, alaturi de alte publicatii credibile de profil sa lamurim unele aspecte ce tin de regularitatea masonica la nivel de jurisdictie pe teritoriul Romaniei de azi. Speram ca pe parcurs si alte jurnale vor publica aceste date care tin de realitatea obiectiva si nu cea contrafacuta prin interse meschine in defavoarea Ordinului Masonic.


Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Tudorel Niţulescu, explică într-un interviu pentru cotidianul.ro zvonurile privind retragerea sprijinului Marii Loji Masonice a Franței.
În această lună, pe 29 octombrie, Marea Lojă Naţională a României ține Conventul anual. Înaintea unui eveniment important persoane direct interesate și răuvoitoare vor să creeze o stare de conflict în Marea Lojă Națională a României. Iată de ce i-am solicitat un interviu Marelui Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Tudorel Niţulescu.
Este adevărat că Marea Lojă Naţională a Franţei v-ar fi retras recunoaşterea de care aţi beneficiat până acum?
Cu toată fermitatea vă spun că nu este adevărat. Marea Lojă a Franţei ne-a transmis textual prin marele său Cancelar că nici nu se pune problema anulării tratatului de recunoaştere, de vreme ce noi respectăm cutumele Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, respectăm regulile masoneriei universale, dar şi relaţiile de prietenie şi fraternitate cu Marea Lojă a Franţei. Pe de altă parte, avem confirmarea faptului că suntem total suţinuţi de Preşedintele şi în acelaşi timp Marele Maestru al Marii Loji Unite a Europei (GLUDE), cât şi de Supremul Consiliu al Franţei.
Despre aceste lucruri sunt informaţi membrii Marii Loji Naţionale a României?
Mulţumesc de întrebare. Să lămurim şi acest aspect. A existat în urmă cu două săptămâni un prim mail trimis de Marele Cancelar al Franţei Marelui Cancelar al Marii Loji Naţionale a României. Nu ştiu prin ce mijloace acest mail, care trebuia să fie confidenţial, a ajuns în posesia unor persoane fizice foarte rău intenţionate vizavi de Marea Lojă Naţională a României, printre ele figurând şi personaje excluse din Marea Lojă Naţională a României. Au fost două sau trei zile de confuzie generală între membrii Marii Loji Naţionale a României. Cerând lămuriri în Franţa, am primit un al doilea mail de la Marele Cancelar al Franţei, dar de data asta numai eu personal. În aceste condiţii, personajele interesate în a face rău Marii Loji Naţionale a României, cât şi României în general nu au mai avut acces la adevărata relaţie directă, onestă şi frăţească dintre noi şi Marea Lojă a Franţei. Acest al doilea mail a fost transmis ierarhic celor opt Pro Mari Maeştri Masoni ai Marii Loji Naţionale a României, care la rândul lor l-au transmis venerabililor lojii din teritoriu. În acest fel pe o filieră ierarhică normală toţi fraţii din Marea Lojă Naţională a României au fost corect informaţi despre faptul că nici o secundă Marea Lojă a Franţei nu a întrerupt relaţiile de recunoaştere şi prietenie cu Marea Lojă Naţională a României. Toate afirmaţiile mele le pot dovedi cu acte și mailuri.
Dar de ce a fost ales acest moment pentru a fi atacată Marea Lojă Naţională a României?
Două sunt motivele pentru care a fost ales acest moment. În primul rând, evoluţia pozitivă a relaţiilor noastre cu Marea Lojă a Franței, ca dovadă fiind faptul că în urmă cu o lună de zile Supremul Consiliul Francez, grad 33, s-a deplasat la Bucureşti şi a instalat Supremul Consiliu Român de grad 33. În aceste condiţii a fost creat cadrul armonios al respectării cutumelor masonice, toate subordonate Ritului Scoţian Antic şi Acceptat (Marea Lojă şi Supremul Consiliu). Al doilea motiv este dat de faptul că peste 3 săptămâni are loc evenimentul principal al anului masonic, şi anume Conventul anual al Marii Loji Naționale a României.
Răspunsurile dumneavoastră anterioare mă îndreptățesc să cred că evenimentul din 29 octombrie va fi un succes?
Da. În acest moment avem confirmări din 12 țări din Europa, care vor trimite delegații la Conventul nostru, iar Marea Lojă Națională a României este concentrată pentru organizarea acestui eveniment în condiții normale de respectare a cutumelor masonice, dar mai ales de a menține vertical, neîntinat și iubit crezul nostru: iubirea de neam și țară. Încă o dată vă asigur că nimic nu poate opri din drum Marea Lojă Națională a României. România are dreptul aprioric și mai ales în fața lui Dumezeu de a fi o țară respectată pe tot mapamondul. Depinde și de noi masonii ca acest lucru să devină realitate. Încercăm pe toate căile să-i ținem departe de fenomenul masonic curat și patriotic pe toți dușmanii țării din interior sau din afară.
Care este importanța Conventului pentru masoni?
Conventul este forumul suprem de conducere al Marii Loji Naționale a României. La Convent sunt ratificate toate decretele, care au fost date timp de un an de zile. Numai Conventul poate schimba constituții lojii. Din 3 în 3 ani Conventul alege noul Mare Maestru. Iată de ce evenimentul din 29 octombrie are importanța lui anuală, iar noi ne pregătim să fie un moment festiv pentru toți frații din obediența nostră, dar și o prezentare elegantă a României în fața invitaților din alte țări.